onsdag 20. februar 2019
Hei igjen!
Vi tenkte det kunne vært fint å legge til noen lenker av tidslinjer som viser hele Israel-Palestinakonflikten, og som kjapt oppsummerer historiske hendelser som har skjedd opp gjennom årene. Vi legger også til et bilde som viser hvordan Palestina gradvis ble okkupert, og til slutt gjort om til Israel.
- Her er en tidslinje som viser hendelser fra konflikten fra år 1948, til år 2003:
https://prezi.com/okiporglfi6r/tidslinje-om-midtsten-1948-2005/
- Enda en tidslinje som går litt mer i dybden av saken, og som viser hendelser fra konflikten fra år 800 før vår tidsregning, til år 2015:
http://www.leedsjp.org.uk/wp-content/uploads/2015/09/Palestinian_conflict_timeline-final.pdf
- Her er et bilde som viser Israels okkupasjon av Palestina fra 1946 - 2000:
https://steigan.no/2016/12/kerry-med-en-enstatslosning-ma-israel-velge-om-det-vil-vaere-jodisk-eller-demokratisk/
fredag 15. februar 2019
Hei igjen,
dette innlegget blir det aller siste i prosjektet vårt. Hittil håper vi at dere har lært noe nytt, fått klarhet i noe dere kanskje ikke har forstått helt og at dere syntes det har vært spennende å følge med på oss!
I dag skal vi se litt på dette spørsmålet her: Hvordan bruker organisasjoner som er parter i en internasjonal konflikt i sosiale medier?
Vi har fått utdelt B'Tselem som en organisasjon vi skal undersøke.
Litt om organisasjonen:
Dette er det israelske informasjonssenteret for menneskerettigheter i de okkuperte områdene. "Og Gud skapte menneskeheten i sitt bilde. I Guds bilde skapte han dem." Navnet på organisasjonen betyr: i bildet av. Det uttrykker det jødiske og universelle moralske ediktet for å respektere og opprettholde menneskerettighetene til alle mennesker.
Organisasjonen er nøytral, og tar ingens side i Israel-Palestinakonflikten.
B'Tselem ble stiftet i 1989, og viet seg hovedsakelig til å dokumentere israelske brudd på palestinernes menneskerettigheter. De skal bidra til å minimere slike brudd basert på antagelsen om at okkupasjonen var en midlertidig situasjon.
B'Tselem publiserer statistikk, vitnesbyrd, øyenvitne hendelser, rapporter, sammendrag av viktige hendelser, videoopptak og de har kampanjer. De har en egen lik til foto bloggen deres og videoene i menyen samt til oppdateringer på forskjellige situasjoner og en oversikt over publiseringer. Eksempler på overskrifter/kategorier på siden deres: -"Avslutter okkupasjonen", "Internasjonal lov", "Gazastripen", "Ingen ansvarlighet", "Samfunn som vender utvisning og håndhevelse av loven".
De legger ut denne type info fordi det er med på å spre viktig informasjon, gi oss et innblikk, få oss til å forstå mer/bedre, de hjelper oss å se saken fra begge sider, ha oversikt over hva som skjer og hvem som gjør hva. Heldigvis er de også med på å hjelpe og oppmuntrer oss til å støtte kampanjene deres og det de jobber for. Det kan utgjøre en endring som for eksempel å få slutt på desperasjonen som henger sammen med de humanitære krisene, være med i politikken igjennom underskrift kampanjer og kunne den saklige sannheten for å unngå å bli styrt av følelser.
Det virker som om B'Tselem appellerer mest til følelser i innleggene deres. Mange av innleggene deres er bl.a. rettet mot volden og misbruken som Palestinere blir utsatt for av Israelittiske soldater.
I et nylig innlegg fra dem står det om ei dame ved navn Amal a-Taramsi (44), og en ung gutt ved navn 'Abd a-Ra'uf Salahah (13) som ble drept av israelittiske soldater. Amal a-Taramsi og 'Abd a-Ra'uf Salahah dro begge for å støtte protestantene mot Israelittiske soldater. B'Tselem skriver at verken Amal a-Taramsi eller 'Abd a-Ra'uf Salahah brukte vold.
Amal a-Taramsi (44) 'Abd a-Ra'uf Salahah (13)
I det samme innlegget får man lese korte intervjuer fra de omkomnes familier, venner og vitner, noe som gjør at leseren føler sympati. En av de som ble intervjuet var moren til 'Abd a-Ra'uf Salahah etter at han omkom. Hun skrev bl.a:
"I cried and started praying for him. Everyone loved 'Abd a-Ra’uf. He played soccer on the school team and wanted to be a teacher when he grew up. He always told me he wanted to be a teacher when he grew up. He’s left such a void in the house and in my life. A piece of my heart has been torn out. I won’t see my little one ever again. I hope he receives the grace of the heavens and goes to heaven."
Awatef Al-Atal (Salahah)
Kilder:
onsdag 13. februar 2019
Hei!
I dag har vi et nytt og spennende innlegg for dere nemlig hvordan konflikten fremstilles i nettavisen Klassekampen.
Klassekampen er en Norsk riksdekkende dagsavis. Avisen definerer seg også som "Venstresidas dagsavis" med et sosialistisk politisk syn. Mari Skurdal er den ansvarlige redaktøren for avisen og Christian Samuelsen er administrerende direktør. Avisens første nummer ble trykket 7. februar 1969 og var da "månedsavisen for ml-bevegelsen". Rundt 2000-tallet fikk avisen endelig tittelen den bærer i dag: "Venstresidas dagsavis". De er partiske når det kommer til Israel-Palestinakonflikten og står på Palestinas side, altså imot Israel. De ønsker å stoppe at Israel skal ta mer av Palestinas landområder og er standhaftige som vil si i dette tilfellet: alltid i mot Israel vennlig stoff.
Klassekampen er venstresidens nettavis som støtter Palestina. I sakene er det negativ vinkling mot Israel og det er veldig tydelig, for på forsiden står det: Boikott Israel! Artiklene går ut på hva Palestina opplever, og alt de skriver om i forhold til denne Israel-Palestinakonflikten er med Palestina vennlig hjerte. Det er artikler som informerer om angrep, hva som hjelper folk som vokser opp i områdene, rivalisering mellom muslimer, midtøsten-politikk, hva Israel driver med og oppdateringer på Palestina fronten. De er spesielt opptatte av at norsk regjering er for lite kritiske til Benjamin Netanyahu og Israels brudd på folkeretten. Samtidig som de setter spørsmålstegn til om Norge er nøytrale nok til å sitte i FNs sikkerhetsråd, dette er fordi de mener at Norge er Israel-lojale.
Det er flere forskjellige journalister som skriver innleggene, og tanke på at avisa støtter Palestina kan man jo tenke seg at de er Palestina "støttespillere".
Eksempler på overskrifter: -"SKAL VI HA ET FRITT PALESTINA ELLER EN VERDEN FRITT FOR PALESTINA? Du bestemmer! Som medlem av Palestinakomiteen er du med på å gi palestinere en stemme!" -"Palestinere under okkupasjon må ofte vente i uker for å få lov av Israel å komme på sykehus." -"Norges regjering har et stadig tettere forhold til Israel og er helt uegnet til å kunne fungere på en akseptabel måte i Sikkerhetsrådets håndtering av den israelske okkupasjonen av Palestina. Avisen appellerer mye til følelser. Særlig i saker med barn fra Palestina, at vi må hjelpe Palestina til å få en stemme i denne verden, terrorangrep, undertrykkelse og hvorfor de mener vi må boikotte Israel. De har selvfølgelig også sak preget og informative artikler som går på fornuften.
Kilder:
https://www.klassekampen.no/
https://no.wikipedia.org/wiki/Klassekampen
tirsdag 12. februar 2019
Hei!
I dag skal vi skrive om hvordan Israel-Palestinakonflikten fremstilles i en utvalgt nettavis. Nettavisen vi skal skrive om i dag heter Norge IDAG.
Nettavisen ble opprettet av sjefredaktør Finn Jarle Sæle 1999. I artiklene de velger å publisere, har de vinklet sakene sine mot Palestina altså for Israel. Det vil da si at de er partiske.
I Norge IDAG finner man nyheter om samfunn, politikk, kultur- og kristenliv, samt artikler og personlige historier. Man finner i tillegg debattstoff og utenriksstoff med fokus på Israel. Det er mange forskjellige personer som skriver innleggene, da det er alt fra debattinnlegg til politiske innlegg. Men med tanke på at det er en kristen nettavis, er det mest kristne som skriver innleggene til avisen.
I nettavisen til Norge IDAG skriver de: "Norge IDAG er den avis som "taler der andre tier" -som løfter frem kristne verdisaker og den kristne troens betydning for både enkeltmennesker og samfunn" https://idag.no/minside/avisen/om
Avisen er veldig opptatt av midtøsten, støtter Israel fullt ut og ser på Palestina med argusøyne.
Artiklene handler om hva Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjør, hva slags valg han tar og hva han sier/mener om forskjellige saker. Det handler også mye om israelske samfunnsledere og politikere som oppfordrer folket, regjeringen og verden til å gjøre ditt og datt. Alle artiklene tar kun opp Israels side og alt det positive Israel gjør. Eller alt det grufulle Palestinerne/Iranerne/Araberne utsetter Israel for og alt det dumme de gjør. Israel blir rost, fremhevet og de kaller Israel "en festning som beskytter Europa".
Det er veldig forskjellig fra innlegg til innlegg om de appellerer til følelser eller fornuften. Det er mye fakta, statistikk, politiske oppdateringer og sammendrag av Netanyahu sine møter med verdens ledere. Det vil vi si går på fornuften. På en annen side har de saker om terrorangrep, palestinske barn vs Israelske barn, at Israel sin befolkning er så lykkelige, soldater som redder liv og sitater fra Netanyahu. Det igjen går mye på følelser hos leseren, som er en smart måte til å få folk til å bli trygge på og føle med Israel. Journalistene bruker flittig både patos, ethos og logos men det retoriske virkemiddelet patos skinner mest frem mener vi.
KIlder:
https://idag.no/midtosten/29.4
https://idag.no/minside/avisen/om
https://www.google.com/search?q=finn+jarle+s%C3%A6le&rlz=1C1GGRV_enNO768NO768&tbm=isch&tbas=0&source=lnt&sa=X&ved=0ahUKEwipqbrPprbgAhWZxcQBHS3YB1QQpwUIIA&biw=1366&bih=608&dpr=1#imgrc=5OxdLuuIZ-80pM:
https://www.google.com/search?q=israels+flagg&rlz=1C1GGRV_enNO768NO768&tbm=isch&source=lnt&tbs=sur:fmc&sa=X&ved=0ahUKEwivwtiFqLbgAhVIxMQBHX_7D0kQpwUIIA&biw=1366&bih=608&dpr=1#imgrc=tnbDS1DEqyiP0M:
mandag 11. februar 2019
Hei!
I dag skal vi informere om bakgrunnen for Israel-Palestinakonflikten, hvem Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas er.
Israel-Palestinakonflikten
Helt siden 1800-tallet har jødene dratt til det historiske Palestina som i dag er både Israel og Palestina. Det har vært hjemmelandet til jøder, kristne og muslimer igjennom historien. Drivkraften for at jødene dro var sionismen(ideologi og politisk bevegelse for en jødisk stat.) og fra 1800-tallet reiste jøder fra Europa til Palestina derfor utgjorde i 1993 jødene 1/3 av innbyggerne i området.
Jødene har blitt forfulgt og jaget i mange år, den mest brutale forfølgelsen var under 2.verdenskrig hvor 6 millioner jøder ble drept. Etter 2.verdenskrig syntes verden synd på jødene og ville at de skulle få sin egen stat. I 1948 ble staten Israel opprettet, til tross for protester fra palestinerne som bodde i området fra før, de ønsket ikke at Palestina skulle bli delt i to stater. Da ble det krig og når krigen endte i 1949 kontrollerte Israel 80% av Palestina. Palestinerne hadde ikke klart å stå imot militærstyrkene til Israel som da hadde okkupert flere områder i Palestina og tilslutt måtte de flykte. Palestinerne har derfor levd under israelsk okkupasjon siden 1967 og sammenstøt mellom disse to partene har vært blodige og mange.
Helt siden 1800-tallet har jødene dratt til det historiske Palestina som i dag er både Israel og Palestina. Det har vært hjemmelandet til jøder, kristne og muslimer igjennom historien. Drivkraften for at jødene dro var sionismen(ideologi og politisk bevegelse for en jødisk stat.) og fra 1800-tallet reiste jøder fra Europa til Palestina derfor utgjorde i 1993 jødene 1/3 av innbyggerne i området.
Jødene har blitt forfulgt og jaget i mange år, den mest brutale forfølgelsen var under 2.verdenskrig hvor 6 millioner jøder ble drept. Etter 2.verdenskrig syntes verden synd på jødene og ville at de skulle få sin egen stat. I 1948 ble staten Israel opprettet, til tross for protester fra palestinerne som bodde i området fra før, de ønsket ikke at Palestina skulle bli delt i to stater. Da ble det krig og når krigen endte i 1949 kontrollerte Israel 80% av Palestina. Palestinerne hadde ikke klart å stå imot militærstyrkene til Israel som da hadde okkupert flere områder i Palestina og tilslutt måtte de flykte. Palestinerne har derfor levd under israelsk okkupasjon siden 1967 og sammenstøt mellom disse to partene har vært blodige og mange.
Den israelsk-palestinske konflikten er et vanlig begrep på den pågående konflikten mellom Israelerne og Palestinerne. Dette har vært en langvarig konflikt som begynte før staten Israel ble opprettet, det er først og fremst en territorial konflikt. Konflikten er innviklet, vanskelig og omfattende men grunnelementene har vært de samme igjennom lang tid. Det er altså en konflikt mellom jøder og flesteparten av den arabiske befolkningen i Palestina, om hvem som har mest rett til å kontrollere og bo i området.
Dagens situasjon er urolig, det er mange konflikter i konflikten, problemer, humanitære katastrofer som får oppmerksomhet fra hele verden og det har ikke blitt noe mer enighet i konflikten eller tegn til fred.
Palestinerne har søkt medlemskap i FN som har resultert i et status som en observatørstat. Itillegg til dette har de også blitt medlem av Den internasjonale straffedomstolen(ICC).
Israel fortsetter å okkupere områder fra Seksdagerskrigen i 1967 (altså store deler av det historiske Palestina) og nå er så å si nesten hele landet okkupert. Hva skjer med palestinerne? Jo, de må da flykte og flyktningene holder til på Gaza og Vestbredden.
"De resterende store problemstillingene er blant annet gjensidig anerkjennelse, grenselegging, sikkerhet, vanntilgang, kontroll over Jerusalem, israelske bosetninger, palestinsk bevegelsesfrihet og eventuelle regler om flyktninger." -https://no.wikipedia.org/wiki/Israel-Palestina-konflikten
Vil det noen gang kunne løses?
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu er født den 21.Oktober 1949 og er Israels statsminister. Han er også medlem og leder av det konservative partiet Likud. Benjamin Netanyahu er ikke nøytral når det kommer til Israel-Palestinakonflikten men står på partisk side med Israel. Koste hva det koste vil for han er det Israel for alle pengene!
På sosiale medier som facebook legger han for det meste ut politiske videoer, muslimer/arabere som ødelegger for jøder, og i det siste har han lagt ut en del innlegg angående et terroristangrep/drap på en Israelsk kvinne.
Vi tror han legger ut slike innlegg for at han skal virke sterk politisk, samtidig for at sivile skal føle seg trygge på å ha han som president. Selvfølgelig er mye ment som propaganda og for at Israelerne skal se på Palestinerne som farlige.
Mahumoud Abbas
"Mahmoud Abbas ble født i Safad i Galilea i 1935 og flyktet fra Palestina i 1948 til Syria. Derfra flyttet han videre til Qatar. Han returnerte til Palestina i 1995 og har siden spilt en sentral rolle i de palestinske selvstyremyndighetene. Han er utdannet med en BA i jus og en PhD i historie fra Moskva".-https://snl.no/Mahmoud_Abbas
"Mahmoud Abbas ble født i Safad i Galilea i 1935 og flyktet fra Palestina i 1948 til Syria. Derfra flyttet han videre til Qatar. Han returnerte til Palestina i 1995 og har siden spilt en sentral rolle i de palestinske selvstyremyndighetene. Han er utdannet med en BA i jus og en PhD i historie fra Moskva".-https://snl.no/Mahmoud_Abbas
Kort fortalt er Mahumoud Abbas en palestinsk politiker for partiet Fatah(PLO) og han har siden 2005 vært president for de palestinske selvstyremyndighetene. Det sier seg vel selv men han er partisk og veldig pro Palestina.
På sosiale medier legger han ut bilder av seg selv med forskjellige verdensledere, videoer av han tale, tekster som oppsummerer hva han driver med, hva han mener og hva som skjer. Det er mye om krig, slemme israelere som ødelegger og om Gaza. Han yter nok til sosiale medier for å nå ut til flest mulig og legger ut den type info så alle blir informert. Her er det også en del propaganda inn i bildet.
Kilder:
https://snl.no/Midt%C3%B8sten-konflikten
https://www.facebook.com/IsraeliPM/posts/2520321134649283?__tn__=K-R
https://no.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Netanyahu
https://www.facebook.com/IsraeliPM/posts/2520321134649283?__tn__=K-R
https://no.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Netanyahu
tirsdag 5. februar 2019
Om bloggen, introduksjon
Hei!
Vi er to jenter som går i 10.klasse, som har fått en prosjektsoppgave om å lage en blogg om Israel-Palestina konflikten. Prosjektet vil gå ut på at vi i hver norsk- eller samfunnsfagstime vil få forskjellige oppdrag og temaer innenfor Israel-Palestina konflikten, som vi må skrive om i bloggen vår.
Hensikten med dette prosjektet er at vi som elever skal få en bedre forståelse av og lære om forskjellige konflikter i Midtøsten. Vi skal også finne ut hvordan sosiale medier og nettaviser brukes av ulike organisasjoner og parter i disse konfliktene.
Vi håper at dere er interesserte i å lese innleggene våre og lærer noe av dem.
Takk som leste!
- E og E
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Hei igjen! Vi tenkte det kunne vært fint å legge til noen lenker av tidslinjer som viser hele Israel-Palestinakonflikten, og som kjapt o...
-
Hei! I dag skal vi skrive om hvordan Israel-Palestinakonflikten fremstilles i en utvalgt nettavis. Nettavisen vi skal skrive om i dag ...
-
Hei! I dag skal vi informere om bakgrunnen for Israel-Palestinakonflikten, hvem Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas er. Isr...
-
Hei! Vi er to jenter som går i 10.klasse, som har fått en prosjektsoppgave om å lage en blogg om Israel-Palestina konflikten. Prosj...